Apunt

Sant Martí d'Armàncies (Campdevànol)


La parròquia de Sant Martí d'Armàncies s'estén pel sector nord-oriental del terme municipal de Campdevànol, a l'esquerra del Freser; la seva demarcació formava una de les batllies del monestir de Ripoll, dita batllia d'Armàncies, que sovint anava unida a les de Campdevànol i d'Ordina.

L'antiga església romànica, avui desapareguda, es trobava a la part alta del terme, a uns 960 m d'altitud, on radicava l'antiga vila rural d'Animancies,documentada des del 890 com a possessió de Ripoll (acta de consagració de la església parroquial de Sant Pere de Ripoll), on encara hi ha els masos de Sant Martí de Dalt i Sant Martí de Baix.
La parròquia de Sant Martí d'Armàncies, ha estat molt poc habitada des de sempre per la manca de terres de cultiu apropiades. Al segle XV només tenia 5 famílies i arribà a un màxim de 9 al segle XVII. El comte Arnau es diu que no en volia res, ni tan sols els impostos dels serfs de la gleva.

Al principi del segle XVII, gràcies al permís concedit pel Bisbe de Vic Fra Andreu de Sant Jeroni, el 28 de novembre de 1619, s'alçà la nova església de Sant Martí a la part baixa, prop de l'antic camí ral de Barcelona a Puigcerdà, entre els antics masos del Molí Nou i Perarnau; és un edifici rectangular, d'una nau, sense cap estil definit. Passà aleshores a sufragània de la parròquia de Campdevànol. En un puig proper hi ha la capella de Sant Grau, edifici d'una nau i absis de tradició romànica, documentada des del 1366 i que havia estat filial d'Armàncies.

Però existeix un altre dada que desmunta aquesta versió, a on es diu que sota la casa de Molinou, a prop de la ribera del Freser i del torrent de Molinou, hi havia un camp que se'n deia el camp de l'Oratori o la devesa de Santa Maria. L'any 1638 les seves parets encara tenien l'alçada de més de deu pams, però la capella ja estava en ruïnes. Poc després, l'Eudald del Molinou se n'emportà les pedres per fer l'església de Sant Martí d'Armàncies.

Amb el temps, deixà de ser parròquia, tot passant a dependre de l'església de Sant Cristòfol de Campdevànol. No obstant això, els diumenges sempre se celebrava missa per la gent dels barris del voltant. Avui dia aquesta missa se segueix celebrant cada diumenge i també se celebra per divendres Sant i la Missa del Gall, la nit del 24 de desembre.

Aquesta església té un petit cementiri annexionat que només és utilitzat pels propietaris de les masies de Molinou i Pernau.

Sant Martí d'Armàncies o Sant Pere d'Aüira, entre d'altres, foren barris que més tard formarien part de Campdevànol. L'any 2001, la població a Sant Martí d'Armàncies era de 109 habitants.

La Festa Major de Sant Martí d'Armàncies consta ja l'any 1894, tot i que, segurament, va començar molt abans. Per aquells temps la festa començava amb una missa a la capella de Sant Martí. Després, es feia una audició de sardanes, a la tarda i a la nit hi havia ball i focs artificials. L'endemà hi havia un cercavila i per la tarda, hi tornava a haver ball. Algun any s'havien arribat a fer fins quatre dies de festa i, més a prop en el temps, aquesta festa s'havia celebrat amb balls de tarda i nit al saló de la Colònia Herand. Les sardanes s'havien fet a Molinou, Pernau, L'Herand i a l'esplanada de l'ermita. Aquesta festa es va celebrar fins el 1973.


Enllaços d'interès: enciclopèdia.cat

Ernest Casadesús Anfrons © 2006
Darrera actualització de dades: 30/12/2017